Östera Jylland är en bra kombination av bördiga landskap och stora skogar, kuster med fina stränder, livliga och spännande städer. I grova drag sträcker sig Östra Jylland från Kattegatt i öst till Viborg ängen i väst och från Fredericia i söder till Hobro i norr.
Här kan du börja din sökning efter en stuga på Östra Jylland:
Östra Jylland har formats av istidens glaciärer. Vid smälvattnets utlopp uppstod dalar, raviner och djupa fjordar och då isen försvann för 14.000 år sedan efterlämnades ett vackert och kuperat moränlandskap.
Längs Kattegat, på Djursland och Mols samt söder om Aarhus finns massor av familjevänliga stränder med fin sand. Det är långgrunt längs kusten och havet är relativt stilla. Även i fjordarna – speciellt i Horsens och Vejle fjord hittar du fina badstränder med stilla vatten.
Jyllands östra del kännetecknas av de många traditionella städerna, som ligger vid fjorden. Norrut finner du bl.a. Aabenraa, Haderslev, Kolding, Vejle, Horsens, Randers, Aalborg - och inte minst Aarhus, där du hittar kulturupplevelser i världsklass.
En kort tur med färjan från Hals till Egense för oss vidare till fiskeläget Öster Hurup, som är vackert beläget vid Kattegat mellan Lille Vildmose och Mariager Fjord. Här finner du Danmarks kanske mest barnvänliga strand, där barnen måste gå riktigt långt ut i vattnet innan det ens når till naveln.
Halvvägs mellan den tyska gränsen och Skagen – mitt i Danmark ligger Jyllands ”näsa” Djursland. Förutom en stor mängd familjeattraktioner, som Djurs Sommerland, Randers Regnskov, Kattegatcentret, Ree Park Safari och Skandinavisk Dyrepark, är Nationalpark Mols Bjerge och halvöns ytterst barnvänliga stränder, några av Djurslands naturmässiga höjdpunkter.
Jyllands huvudstad Aarhus är tillsammans med Aros och Den Gamle by faktiskt tvunget att omnämnas. En hemlig pärla ligger söder om Aarhus, där Juelsmindes kust er blandt Danmarks vackraste och mest varierande landskap. Du hittar skogsbeklädda sluttningar och autentiske naturstränder på norra sidan av Vejle Fjord och sandstränder vid Juelsminde. Från 1864 till 1920 låg den dansk/tyska gränsen vid det gamla fiskeläget Hejlsminde, där det idag finns många sommarhus och en båthamn. Närheten till Tyskland märks tydligt ända från Kolding hela vägen söderut. Givetvis alldeles särskillt i Sönderborg och vid Dybböl Mølle, som var centrum för kriget 1864. Utbudet av attraktioner - historia, kultur, fiske och badvatten – matchas av lika stort utbud av stugor på hela Als och Broagerland vid Flensborg Fjord, just i närheten av allt.